Zonnestraling in Nederland

Het aantal zonuren in Nederland bedraagt jaarlijks gemiddeld ongeveer 1650 uur. De kust heeft het meest aantal uren zonneschijn, het oosten moet het met 15% minder doen.

Onder zonuren wordt verstaan het aantal uren dat er directe en diffuse zonnestraling op het aardoppervlak valt. Van directe straling spreken we als de zonnestraling rechtstreeks op het aardoppervlak valt. Wanneer wolken de zon bedekken spreken we van diffuse straling. Ook in het geval van diffuse straling heeft u profijt van uw zonnepanelen, echter de opbrengst is dan wel minder.

instraling nederland

Zit er verschil tussen panelen met zwarte cellen en blauwe cellen?

Zwarte cellen worden in het algemeen gemaakt van monokristallijn kristal en hebben een rendement tussen de 14% en 18%. Blauwe cellen worden gezaagd uit gegoten polykristallijn kristalbrokken, het rendement ligt iets lager.

Wek ik ook energie op als het bewolkt is?

Ja, ook met diffuse straling kunnen zonnepanelen energie opwekken. Dit is uiteraard minder als in de volle zon.

Wat zijn monokristallijne en polykristallijne en amorfe panelen?

Men onderscheidt in het normale gebruik drie types zonnecellen al naargelang de kristalsoort: monokristallijn, polykristallijn en amorfe technologie.

  • Monokristallijne zonnecellen hebben een relatief hoog celrendement door het speciale groeiproces van de ronde staaf moederkristal en het zagen van de cellen daaruit. De cellen hebben om deze reden ook afgeronde hoeken. Het rendement ligt tussen 14% en 18%
  • Polykristallijn: Polykristallijne zonnecellen hebben een lager rendement. Het celmateriaal wordt simpelweg gegoten in een vierkante vorm, waarbij de bekende willekeurige blauwe vlekkerige kristalstructuur ontstaat tijdens het afkoelen. Van de blokken worden vierkante cellen gezaagd. Doordat de cellen vierkant zijn is de vullingsgraad iets hoger dan de monocel waardoor een lager rendement weer iets wordt gecompenseerd. Het rendement ligt tussen de 12% en 16%
  • Amorfe panelen worden gemaakt door kristalmateriaal in een zeer dunne laag direct op de glasplaat te “spuiten”. Het fabricageproces is zeer goedkoop, maar het rendement is laag, tussen de 8% en 10%. Je hebt dus veel meer oppervlakte nodig als met mono- of multikristallijne panelen om evenveel energie op te wekken.

Wat is het verschil tussen de verschillende merken panelen?

In de loop der tijd is het verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken panelen en prijs per Watt piek nagenoeg nihil geworden. Vaak spelen ook de afmetingen van een paneel een rol om een zo gunstig mogelijke plaatsing mogelijk te maken.

Wat is de levensduur van een zonnepaneleninstallatie?

Zonnepanelen hebben een geschatte levensduur van meer dan 30 jaar. De levensduur van de omvormer schatten wij op meer dan 15 jaar.

Voor welke subsidie kom ik in aanmerking?

Via Energie Subsidiewijzer kunt u snel opzoeken voor welke subsidie u in aanmerking komt. Of kijk op de financiele pagina van Zonwatt

Onderhoudskosten aan een zonnepaneleninstallatie?

Over het algemeen vergt een zonnepaneleninstallatie geen onderhoud. U kunt de panelen om de paar jaar reinigen met water en een zachte doek om eventuele aanslag te verwijderen. Meestal is een fikse regen- of hagelbui voldoende om alles schoon te krijgen. Onderhoudskosten zullen bestaan uit eventuele reparatie of vervangen van de omvormer. Aan zonnepanelen zelf kan weinig kapot gaan.

Moet ik voor een zonnepaneleninstallatie een extra verzekering afsluiten?

Meestal dekken uw opstal- en brandverzekering de schade aan en van uw panelen. Wij raden u aan dit bij uw verzekeraar na te vragen of deze schade ook door uw polis worden gedekt. Mocht uw verzekering niet toereikend zijn kunt u uw panelen extra verzekeren.

Ik heb zwarte dakpannen / zwarte panelen ook een zwart montagesysteem?

Totaal zwarte panelen hebben een zwart aluminium frame en een zwarte kunststof afdichtlaag aan de achterzijde. Voor een schuin dak kunt voor een meerprijs kiezen voor een zwart geanodiseerd montage systeem. Voor platte daken ontvangt u een regulier montagesysteem.

Hoe werkt een zonnestroom installatie?

  • A. Zonnepaneel: zonnepanelen zetten licht om in elektrische energie, zo simpel is dat. Hoe meer licht des te meer energie er opgewekt wordt.
  • B. Omvormer: de panelen wekken gelijkstroom op, terwijl de meerderheid van onze huishoudelijke apparaten op wisselstroom werkt. De omvormer zet de gelijkstroom die van de panelen komt om naar de wisselstroom die in huis gebruikt kan worden en/of aan het elektriciteitsnet kan worden terug geleverd.
  • C. Groepenkast: de groepenkast zorgt voor de verdeling van de afgenomen en opgewekte elektriciteit tussen de huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet.
  • D. Kwh-meter met terugleverregistratie: een -groot- deel van de opgewekte energie zal al in de woning gebruikt worden. De overige energie wordt aan het elektriciteitsnet terug geleverd. Dit geschiedt via een kilowattuur -meter met terugleverregistratie. Bij draaischijfmeters is dat goed te zien, daar de schijf dan terugdraait. Bij de moderne kWh-meters met LCD scherm is er een stand aanwezig die aangeeft hoeveel energie er is terug geleverd. Heeft u geen meter met terugleverregistratie, dan moet u deze aanvragen via uw meetgemachtigde.
  • E. Netkoppeling: niet gebruikte zonne-energie levert u terug aan het electriciteitsnet.

zo-werkt-zonne-energie-0

Brengen zonnepanelen een extra risico met zich mee voor blikseminslag?

Uit onderzoek blijkt van niet, de elektronica van de zonnepaneleninstallatie (met name de omvormer) is gevoelig, maar wordt beschermd door een overspanningsbeveiliging. Het risco dat door een bliksem inslag in de buurt de omvormer kapot gaat is klein (bv inductieschade). Tegen een inslag in uw huis is niets bestand. Zie ook de vraag over verzekering.

Wat is PV (Photo-Voltaic)?

De term “Photo-Voltaic” komt van een Grieks woord voor licht (in Latijns schrift: fos), en de naam van de Italiaanse natuurkundige Volta, naar wie de eenheid Volt is genoemd. Het betekent letterlijk: licht en elektriciteit. Een PV-cel is de bekendste en meest toegepaste type zonnecel. Een aantal van deze cellen, vaak een veelvoud van 12, worden in een paneel gemonteerd dat dan de naam PV-paneel (Photo-Voltaic) krijgt.

Wat betekent Wp, kWp, kWh?

Wp: Wp staat voor ‘Watt piek’. Het Wattpiekvermogen op een zonnepaneel duidt het vermogen aan dat het zonnepaneel onder laboratorium omstandigheden afgeeft. D.w.z. bij een instraling van 1000 Watt per m2 en een temperatuur van 25 gr Celsius. kWp staat voor ‘Kilowatt piek’. 1 kWp = 1000 Wp. kWh staat voor ‘kiloWattuur’. 1 kWh = 1000 Wh. Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd of verbruikt vermogen van 1000 Watt of 1 kW. Een voorbeeld: op uw waterkoker staat een plaatje met “1200 Watt”. D.w.z. als de waterkoker 60 minuten aanstaat heeft deze 1,2 kWh verbruikt. De waterkoker doet er bv 10 minuten over om een hoeveelheid water te koken. Er is dan 1200 / (60 min/10 min) = 200 Wh energie verbruikt, ca 5 eurocent. Uw energiebedrijf rekent de verbruikte elektriciteit in de eenheid kWh met u af.

Gelijkstroom versus wisselstroom?

Bij gelijkstroom is de richting van de stroom constant. Batterijen, zonnepanelen, brandstofcellen en bv loodaccu’s zijn voorbeelden van spanningsbronnen die gelijkstroom leveren. Echter elektriciteitsdistributie voor huishoudens vindt plaats via wisselstroom van 50Hz. Dit betekent dat gelijkstroom omgezet moet worden naar wisselstroom. De omvormer die bij het systeem geleverd wordt zorgt voor deze omzetting.

Wanneer is mijn verbruik gelijk aan mijn opgewekte energie?

Eén zonnepaneel van 240Wp produceert ongeveer 200 kWh per jaar. Wanneer je 3.000 kWh per jaar verbruikt heb je dus 15 zonnepanelen van 240 Wp nodig. Als je het verbruik in kWh van je eigen huishouden weet kun je dus na gaan hoeveel panelen je nodighebt om te zorgen dat de opgewekte energie gelijk is aan jouw verbruik! Wat gebeurt er met de ‘teveel’ opgewekte energie? De opgewekte elektriciteit wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van je woning. Deze elektriciteit wordt dan gebruikt door de apparaten die op dat moment aan staan. Als er meer elektriciteit wordt opgewekt dan er nodig is, wordt de overgebleven elektriciteit terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Jouw eigen elektriciteit meter loopt dan terug of registreert de teruggeleverde elektriciteit.

Hoeveel elektriciteit produceert een zonnecel?

Dat hangt af van de zonnestraling, het is logisch dat de zon in de winter minder schijnt dan in de zomer. Een zonnepaneel bestaat uit wel 72 zonnecellen die serie geschakeld zijn. Daarmee leveren ze, afhankelijk van de kwaliteit en type tot wel 300 Watt vermogen. Dit vermogen wordt alleen gehaald wanneer de zon er recht op schijnt (daarom Wattpiek genoemd). Een zonnepaneel van 240Wp kost ongeveer €250 en levert op jaarbasis in Nederland ongeveer 200 kilowattuur (kWh). Het maken van een zonnepaneel kost ook energie. Je hebt deze energie al binnen 2,5 jaar ongedaan gemaakt. Als het zonnepaneel aan het eind van zijn leven is, dan kun je hem aanbieden aan het elektronisch afval.