Zonnestraling in Nederland

Het aantal zonuren in Nederland bedraagt jaarlijks gemiddeld ongeveer 1650 uur. De kust heeft het meest aantal uren zonneschijn, het oosten moet het met 15% minder doen.

Onder zonuren wordt verstaan het aantal uren dat er directe en diffuse zonnestraling op het aardoppervlak valt. Van directe straling spreken we als de zonnestraling rechtstreeks op het aardoppervlak valt. Wanneer wolken de zon bedekken spreken we van diffuse straling. Ook in het geval van diffuse straling heeft u profijt van uw zonnepanelen, echter de opbrengst is dan wel minder.

instraling nederland

Zit er verschil tussen panelen met zwarte cellen en blauwe cellen?

Zwarte cellen worden in het algemeen gemaakt van monokristallijn kristal en hebben een rendement tussen de 14% en 18%. Blauwe cellen worden gezaagd uit gegoten polykristallijn kristalbrokken, het rendement ligt iets lager.

Wek ik ook energie op als het bewolkt is?

Ja, ook met diffuse straling kunnen zonnepanelen energie opwekken. Dit is uiteraard minder als in de volle zon.

Wat zijn monokristallijne en polykristallijne en amorfe panelen?

Men onderscheidt in het normale gebruik drie types zonnecellen al naargelang de kristalsoort: monokristallijn, polykristallijn en amorfe technologie.

  • Monokristallijne zonnecellen hebben een relatief hoog celrendement door het speciale groeiproces van de ronde staaf moederkristal en het zagen van de cellen daaruit. De cellen hebben om deze reden ook afgeronde hoeken. Het rendement ligt tussen 14% en 18%
  • Polykristallijn: Polykristallijne zonnecellen hebben een lager rendement. Het celmateriaal wordt simpelweg gegoten in een vierkante vorm, waarbij de bekende willekeurige blauwe vlekkerige kristalstructuur ontstaat tijdens het afkoelen. Van de blokken worden vierkante cellen gezaagd. Doordat de cellen vierkant zijn is de vullingsgraad iets hoger dan de monocel waardoor een lager rendement weer iets wordt gecompenseerd. Het rendement ligt tussen de 12% en 16%
  • Amorfe panelen worden gemaakt door kristalmateriaal in een zeer dunne laag direct op de glasplaat te “spuiten”. Het fabricageproces is zeer goedkoop, maar het rendement is laag, tussen de 8% en 10%. Je hebt dus veel meer oppervlakte nodig als met mono- of multikristallijne panelen om evenveel energie op te wekken.

Wat is het verschil tussen de verschillende merken panelen?

In de loop der tijd is het verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken panelen en prijs per Watt piek nagenoeg nihil geworden. Vaak spelen ook de afmetingen van een paneel een rol om een zo gunstig mogelijke plaatsing mogelijk te maken.

Wat is de levensduur van een zonnepaneleninstallatie?

Zonnepanelen hebben een geschatte levensduur van meer dan 30 jaar. De levensduur van de omvormer schatten wij op meer dan 15 jaar.

Voor welke subsidie kom ik in aanmerking?

Via Energie Subsidiewijzer kunt u snel opzoeken voor welke subsidie u in aanmerking komt. Of kijk op de financiele pagina van Zonwatt

Onderhoudskosten aan een zonnepaneleninstallatie?

Over het algemeen vergt een zonnepaneleninstallatie geen onderhoud. U kunt de panelen om de paar jaar reinigen met water en een zachte doek om eventuele aanslag te verwijderen. Meestal is een fikse regen- of hagelbui voldoende om alles schoon te krijgen. Onderhoudskosten zullen bestaan uit eventuele reparatie of vervangen van de omvormer. Aan zonnepanelen zelf kan weinig kapot gaan.

Moet ik voor een zonnepaneleninstallatie een extra verzekering afsluiten?

Meestal dekken uw opstal- en brandverzekering de schade aan en van uw panelen. Wij raden u aan dit bij uw verzekeraar na te vragen of deze schade ook door uw polis worden gedekt. Mocht uw verzekering niet toereikend zijn kunt u uw panelen extra verzekeren.

Ik heb zwarte dakpannen / zwarte panelen ook een zwart montagesysteem?

Totaal zwarte panelen hebben een zwart aluminium frame en een zwarte kunststof afdichtlaag aan de achterzijde. Voor een schuin dak kunt voor een meerprijs kiezen voor een zwart geanodiseerd montage systeem. Voor platte daken ontvangt u een regulier montagesysteem.