Hoe werkt een zonnestroom installatie?

  • A. Zonnepaneel: zonnepanelen zetten licht om in elektrische energie, zo simpel is dat. Hoe meer licht des te meer energie er opgewekt wordt.
  • B. Omvormer: de panelen wekken gelijkstroom op, terwijl de meerderheid van onze huishoudelijke apparaten op wisselstroom werkt. De omvormer zet de gelijkstroom die van de panelen komt om naar de wisselstroom die in huis gebruikt kan worden en/of aan het elektriciteitsnet kan worden terug geleverd.
  • C. Groepenkast: de groepenkast zorgt voor de verdeling van de afgenomen en opgewekte elektriciteit tussen de huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet.
  • D. Kwh-meter met terugleverregistratie: een -groot- deel van de opgewekte energie zal al in de woning gebruikt worden. De overige energie wordt aan het elektriciteitsnet terug geleverd. Dit geschiedt via een kilowattuur -meter met terugleverregistratie. Bij draaischijfmeters is dat goed te zien, daar de schijf dan terugdraait. Bij de moderne kWh-meters met LCD scherm is er een stand aanwezig die aangeeft hoeveel energie er is terug geleverd. Heeft u geen meter met terugleverregistratie, dan moet u deze aanvragen via uw meetgemachtigde.
  • E. Netkoppeling: niet gebruikte zonne-energie levert u terug aan het electriciteitsnet.

zo-werkt-zonne-energie-0

Share