Orientatie

Vaak wordt gedacht dat alleen een dak gericht naar het zuiden een rendabele mogelijkheid is. Echter ook een west of een oost orientatie is geschikt om energie op te wekken. Zie diagrammen figuur (1 en 2)


Hellingshoek

De jaarrond optimale hellinghoek is 36 graden gericht op het zuiden, maar vaak is een optimale situatie niet mogelijk. Maar ook een suboptimale orientatie of hoek geeft vaak nog steeds een voldoende hoog rendement.

Bijvoorbeeld een platdak oplossing met de panelen op het zuiden in een hoek van 10 graden geeft slechts een rendements verlies van ca 6%  t.o.v. een optimale hoek zie figuur (1 en 2). Dit kan nuttig zijn, want bij een lagere hoek kan je meer panelen kwijt op een platdak en is er minder ballast nodig i.v.m. de windbelasting.

Schematische weergave zonnestroom systeem
Schematische weergave zonnestroom systeem


orientatie hoek opbrengst
Figuur 1 oriëntatie en hoek (klik om uit te vergroten)
 

zonnediagram
Figuur 2. Zonnediagram optimum oriëntatie en hoek

Plat dak

Voor panelen in rijen op een plat dak is het verstandig om 2x de afstand aan te houden t.o.v. de hoogte van het voorliggende paneel. Dit  i.v.m. schaduw van de rijen ervoor. Bij een plat dak met beperkt oppervlak is een zonneschans dan vaak een optie.

Schaduw

Probeer schaduw op panelen zoveel mogelijk te vermijden. Schaduw op een paneel haalt de prestatie van de hele serie omlaag. Geen probleem als dit  een deel van de dag plaatsvind. Er zijn diverse oplossingen mogelijk als u met schaduw te maken heeft.

De optimale situatie voor u is afhankelijk van meerdere factoren. Wij adviseren u graag voor optimaal rendement.

Meterkast en elektra

Voor een eindvermogen tot 500Wp, kunt u de opgewekte elektriciteit van de panelen direct via het stopcontact op een al bestaande groep aan het net voeden. Ook al zijn er ook andere apparaten op de groep aanwezig. Is de installatie groter dan 500Wp, dan dient een voor de installatie toegewijde groep te worden aangelegd in de meterkast.

Wij kunnen u adviseren bij aanpassingen die nodig zijn voor het aansluiten van de zonnepanelen.